marți, 15 octombrie 2013

Cultura antreprenoriala

Cultura antreprenoriala este promovata, de ceva vreme, si in Romania.
Aici e un lucru bun. Ceva care pare sa fie extraordinar care sa suplineasca gaura creata de lipsa locurilor de munca. Ce poate fi mai placut de atat?

De fapt, de aici incep sa se complice lucrurile.
Cei care preiau programe Post Dru sau cum le-o mai zice, nu fac altceva decat sa ceara foarte multi bani de formare a participantilor pe o calitate derizorie.

Anul acesta m-am situat printre una din grupele, minunate, care au absolvit o astfel de sesiune de perfectionare antreprenoriala.
  Mai, orele alea numai cu antreprenoriatul nu aveau treaba. Pe langa faptul ca erau oameni de niveluri total diferite, visatori si fara nici un potential real de indeplinire a proiectelor propuse, calitatea cursurilor a fost deplorabila.
Hai sa fim seriosi, tot ce doreau domnii de acolo era, defapt, sa isi primeasca banutul. Nu precizam firma pentru ca nu este etic din punct de vedere jurnalistic.

Trecand peste, am zis ca a fost o experienta mai putin reusita asa ca ar trebuii sa incerc si altceva.
Zvonurile dupa internet m-au dus la o intrunire a studentiilor cu cei implicati in lumea de blogging.
Aici, alte vorbe fara sens. Din cultura antreprenoriala s-a ajuns la o admosfera de povestit in spirit de promovare a activitatilor pe care le faceau tipii de acolo. Uimitor, acolo era si un blogger de renume, nu-i dam numele - revenim la etica jurnalistica, care acum colaboreaza cu o televiziune. Aveam sperante reale care s-au dus mai repedede decat o ploaie de vara. In fine, trecem si peste asta.
  Dupa care ajung la o adunare de studenti, cu scopul ne precizat de a recruta cativa studenti isteti, dar ce sa vezi.
  Cultura antreprenoriala era o visare totala. Oamenii de aici credeau ca a fi antreprenor nu inseamna decat sa ai bani si atat. Si aici citez rapunsul unui participant: " Nu vreau sa lucrez pe 1 500 lei pentru un patron sau o corporatie ". Frumos....

Cand te gandesti ca avem foarte multi oameni care nu au un loc de munca parca te ia asa, o durere de cap.
Dar, trecem si peste asta.

Si ajungem si pe la vitan, o alta locatie a culturii antreprenoriale.
Mai baieti, lasati cultura antreprenoriala din cartile americane. La noi in Romania nu se potriveste asta. E o alta mentalitate, si nu ma refer la antreprenori. E vorba aici de cultura de cumparare a oamenilor simpli, aia pe care unii ii numesc clienti.

Cultura antreprenoriala... cred ca putem sa vorbim cateva ceasuri bune, dar ce rost?
Fi propriul antreprenor, nu mai asculta pe toti speakerii sau trainerii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu